Mono of duomatras?
Wat kies je, een mono- of toch een duomatras?
Het mono matras
Een mono matras is een matras dat bestaat uit één deel. Ze bestaan in zowel eenpersoons als in tweepersoons uitvoeringen. De mono is voordeliger dan een duo matras. Je hebt ook geen gleuf in het midden tussen de matrassen en je hebt maar één verwarmingselement nodig.
De mono is in tweepersoons uitvoering echter sterk af te raden als het onderlinge verschil in gewicht tussen de partners groot is, meer dan 25 kg bijvoorbeeld. Dit type matras is ook minder geschikt als de gebruikers verschillende wensen t.a.v. de temperatuur van het bed hebben. Omdat het waterbed het enige bed is waarvan de temperatuur geregeld kan worden, is het zonde als je daar geen gebruik van maakt als de ‘smaken’ in dat opzicht van elkaar verschillen. Hebben jij en je partner andere opvattingen over de stevigheid van je matras? Wil de een stabieler liggen dan de ander?
Kies in al die gevallen altijd voor een duo-matras, want dan lig je allebei lekker en ontspannen en compleet naar je zin! Met een waterbed kun je elke matras helemaal aan individuele voorkeuren aanpassen!
Het duo matras
Een duo-matras bestaat uit twee losse matrassen die samen een bed vormen. Het is mogelijk te kiezen voor twee (eventueel sterk) verschillende stabilisatievormen zonder verlies van comfort, integendeel zelfs. De duo-matras is zeker aan te bevelen als de partners onderling sterk in gewicht verschillen of andere wensen hebben t.a.v. de stabilisatie. Dat geldt net zo goed voor uiteenlopende temperatuurvoorkeuren en voor de gewenste stevigheid van de matras.
Kortom: als de slaappartners verschillen in gewicht, of smaak t.a.v. stabilisatie en/of temperatuur, dan is een duo-matras de logische keuze.
De prijs van de duo ligt hoger dan die van de mono, omdat je in plaats van één, twee matrassen bestelt en je twee verwarmingselementen moet hebben.
Wat is de rechter -en wat is de linker-matras van een duo? Dat is vanuit het voeteneinde gezien: links is dan het matras aan je linkerhand.
Waarom een waterbed
Veel mensen slapen op een boxspring combinatie, een lattenbodem met matras of een spiraalbodem met een matras daarop. Waarom niet op een waterbed? Hier zijn de voordelen èn de nadelen van het slapen op water vergeleken met ander slaapcomfort, zoals de boxspring combinatie en ander conventioneel slaapcomfort.
Een waterbed zorgt ervoor dat je lichaam volledig wordt ondersteund. Het water laat het bed zich helemaal vormen naar jouw contouren, je ligt helemaal in balans en dat is heel goed voor je rug, want die wordt niet belast.
Een waterbed bereidt jou een warm welkom in de wintermaanden en het is in de zomer heerlijk koel.
Een waterbed gaat (veel) langer mee dan een conventioneel bed.
Een waterbed is voordeliger dan elk conventioneel bed dat qua comfort enigszins vergelijkbaar is.
Alleen met een duo waterbed kunnen bedpartners elk hun favoriete slaaptemperatuur instellen!
De egale ondersteuning van een waterbed zorgt ervoor dat bloedvaten minder worden afgeknepen en ook spieren ontspannen beter, mede omdat het lichaam minder afkoelt tijdens de slaap. Ideaal dus voor sporters en iedereen die graag fit wil blijven/uitgerust wil opstaan.
Een watermatras is ondoordringbaar voor vuil, vocht, bacteriën, het is daarom bijzonder hygiënisch, meer dan welk ander soort matras ook. Antiallergisch in alle opzichten.
Een waterbed hoeft niet gedraaid, gekeerd of gelucht te worden.
Omdat een waterbed overal dezelfde egale ondersteuning biedt en ook omdat het totaal niet samendrukbaar is, daarom is het waterbed ideaal slaapcomfort voor mensen met (ernstig) overgewicht! In dat geval wordt met name aanbevolen de Perfect Motion matrassen van Poseidon!
Bestaande heup- en schouderklachten worden verminderd door het slapen op water en (beter nog) waterbedslapers voorkomen dergelijke klachten.
Een waterbed is niet gemakkelijk verplaatsbaar: het moet eerst leeggepompt en daarna weer gevuld, dat kost tijd en inspanning. Dat is alleen een nadeel als je vaak verhuist of geregeld je slaapkamer anders in wilt delen.